Declaratii politice

Ionel Danca, purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal:
„Consiliul National al Partidului National Liberal a adoptat ieri o rezolutie foarte importanta, numita Principiile bunei guvernari liberale, a carei valoare se va vedea atunci cand va fi aplicata.

Este un document, la a carui realizare am avut oportunitatea si onoarea sa contribui, care exprima viziunea mea si a Partidului National Liberal despre cum ar trebui guvernata tara.

Este raspunsul Partidului National Liberal la intrebarea CUM trebuie guvernata Romania.

In preambulul acestui document, sunt precizate valorile in care credem si care stau la baza bunei guvernari liberale: un stat minimal, in serviciul cetatenilor, oriunde s-ar afla ei, care apara si promoveaza drepturile si libertatile omului, familia si tara, prin integrarea valorilor nationale, democratice cu valorile moderne euro-atlantice.

In baza acestor valori, in care eu cred si pentru care am ales sa intru in politica in Partidul National Liberal, acest partid se angajeaza sa respecte o serie de principii fundamentale pentru o buna guvernare.

Va propun aici o sinteza a Principiilor bunei guvernari liberale in 10 puncte, esentiale pentru mine:

1. Interventia statului in viata oamenilor si in economie trebuie sa fie limitata iar principalele puteri ale statului trebuie sa se autolimiteze la sfera proprie de competenta, fara excese ale puterii executive si fara o dictatura a majoritatii parlamentare (cum se intampla acum) si fara interpretari discretionare ale legii.

2. Actul de legiferare trebuie sa fie transparent, simplu, clar si cuprinzator, prin dezbateri ample si consultari publice obligatorii, trebuie sa prevada un timp rezonabil de aplicare si conformare, fara schimbari peste noapte.

3. Administratia publica centrala si locala trebuie redusa si simplificata masiv prin reducerea numarului de ministere si institutii publice centrale, prin eliminarea a numeroase agentii si autoritati inutile, prin desfiintarea institutiilor deconcentrate etc. Modelul de administratie liberala locala de succes trebuie extins la nivelul intregii tari.

4. Integritatea in ocuparea functiei publice este obligatorie. Nicio persoana cu probleme penale sau in situatii de conflict de interese ori in alte situatii de incompatibilitate cu functia respectiva nu poate ocupa o functie publica.

5. Resursele publice sunt limitate si trebuie folosite in mod eficient si responsabil fara a sacrifica interesele generatiilor viitoare. Statul trebuie sa lase cat mai multi bani in economie pentru a incuraja si stimula libera initiativa si dezvoltarea economica.

6. Trebuie eliminate intervențiile arbitrare ale statului în economia privată. Administrația publică centrală și locală nu trebuie să intervină și/sau să concureze economia privată.

7. Pentru o creștere economică solidă și durabilă trebuie stimulate investițiile private din economie și investițiile publice în infrastructură, creșterea productivității și a competitivității, creșterea exporturilor și stabilitatea prețurilor.

8. Trebuie promovate deducerile fiscale care să încurajeze libera inițiativă și investițiile în economie în locul subvențiilor și a ajutoarelor de stat. Politica ajutoarelor de stat trebuie limitată exclusiv la situații economice și sociale excepționale.

9. Politicile publice trebuie să promoveze o dezvoltare echilibrată a societății prin reducerea inechităților și inegalităților sociale și economice. Trebuie promovat un sistem de deduceri fiscale care să încurajeze natalitatea și să sprijine familiile în creșterea copiilor și îngrijirea bătrânilor.

10. Legitimitatea actului de guvernare este limitată la mandatul primit din partea alegătorilor care vizează aplicarea strictă a programului de guvernare. Când guvernarea devine ilegitimă trebuie create mecanisme eficiente pentru întoarcerea la votul popular prin alegeri electorale anticipate.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Răzvan Sava, Președinte PNL Sector 4: 

„Acțiunea intentată în instanța de contencios administrativ și fiscal de către consilierii locali ai Partidului Național Liberal împotriva actualei taxe de salubrizare din Sectorul 4 a fost admisă de pe Tribunalul București.

În consecință, instanța a dispus anularea majorării taxei de salubrizare stabilită prin hotărârile Consiliului Local Sector 4 nr. 347/2018, respectiv nr. 2/2018.

Încasarea actualei taxe de către Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 4 este suspendată până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Cererea de chemare în judecată depusă de consilierii locali PNL, înregistrată la începutul lunii martie, a invocat nelegalitatea hotărârilor atacate, în speță nefundamentarea pe criterii economice a prețului, neautorizarea operatorului de salubrizare ADP Sector 4 și încălcarea mai multor principii statuate de legile naționale și directivele europene.

Acțiunea a vizat și persoanele juridice cu sediile sociale sau punctele de lucru înregistrate în Sectorul 4 care, deși aveau sediul social expirat sau inactiv, erau obligate la plata taxei de salubrizare.

Practic, deși Administrația Domeniului Public Sector 4, prestatorul serviciilor de salubritate, nu presta niciun serviciu, deciziile de impunere se emiteau solicitându-se achitarea taxei.

Din punctul de vedere al Partidului Național Liberal taxa de salubrizare impusă de către primarul pesedist Băluță și coaliția nocivă formată din PSD-ALDE-PMP-PPUSL este ilegală, abuzivă și discriminatorie.

Singura țintă a primarului pesedist Băluță a fost să colecteze cât mai mulți bani, chiar și de la copiii cărora le-a făcut cazier fiscal, în încercarea disperată de a petici bugetul local șubrezit de managementul său dezastruos.

Prin decizia istorică de azi a instanței se revine la aplicarea hotărârii nr. 95/27.04.2017, așadar cuantumurile taxei de salubritate vor fi următoarele:

Persoane fizice: 5.03/lună/persoană;

Persoane juridice: 50 lei/m3/lună ( doar pentru persoanele juridice cu sediile sau punctele de lucru active);

Persoanele juridice constituite ca SRL –D: 40 lei/ m3/ lună (doar pentru sediile sau punctele de lucru active);

Un alt efect important al suspendării celor două hotărâri este că Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 4 nu va mai putea bloca vânzarea imobilelor care figurau cu restanțe la plata taxei de salubritate.

Partidul Național Liberal îi solicită primarului pesedist Băluță și alianței nocive PSD-ALDE-PMP-PPUSL să înceteze acțiunile împotriva cetățenilor și firmelor din sectorului 4, să ia act de decizia Tribunalului București și să se abțină de la a face recurs”

 

 

 

 

 

Florin Cîţu, Senator al Partidului National Liberal: 

Senatorul Eugen Teodorovici, ca de fiecare data, ma asculta si imi da dreptate. Creste la 10000 de euro, de la 2000, pragul sumelor pentru care nu este nevoie de documente justificative atunci cand sunt transferate prin sistemul financiar-bancar.

Asta dupa ce ministrul finantelor publice ET-Vilcov, alaturi de alti angajati ai lui Dragnea, m-au tot atacat in cel mai josnic mod (la persoana ca altfel nu se pricep) si chiar amenintat cu puscaria.

Nu mai conteaza. Este bine ca recunosc si ei ca legea in forma actuala reprezinta o problema si trebuie schimbata. Este bine ca recunosc si ei ca in forma actuala ii penalizeaza pe romanii din diaspora in special.

Dar nu este tot. Mai sunt multe lucruri de schimbat in lege, inclusiv pentru persoane juridice. Va asigur ca voi face amendamentele respective atunci cand legea ajunge in Parlament (nu le mai spun ca iar mi le fura Senatorul PSD).

 

Ludovic Orban: 

” În conformitate cu Constituţia, CCR e garantul supremaţiei Constituţiei, dar nu e nicidecum adunare constituantă.

CCR nu are niciun atribut să rescrie Constituţia şi nu are competenţă de a se substitui deciziilor preşedintleui, ca atare nu poate impune preşedintelui să ia o decizie.

Ne intoarcem la vremea dinaintea integrării in UE. A fost încălcată prevederea constituţională care consacră rolul CSM de garant al independenţei justiţiei.

Decizia CCR anulează rolul CSM,îi anulează rolul constituţional şi scoate complet din dispozitivul organizării sistemului de justiţiei CSM, lăsând la bunul plac, la cheremul ministrului Justiţiei, toate deciziile asupra procurorilor.

Acum Curtea Constituțională funcționează precum un stat în stat. Nu putem accepta existența unei astfel de instituții care să aibă drept de viață și de moarte. O să ne trezim în curând că o să dea și ordine prefectului să anuleze acte locale, dacă se generează un conflict de natură constituțională.

Trebuie să ne gândim la o revizuire a Constituției, inclusiv la cum funcționează CCR și limitarea competențelor acesteia ”

 

Ludovic Orban, președintele PNL, alături de vicepreședintele Gigel Știrbu și europarlamentarul Siegfried Muresan, la finalul reuniunii Biroului Executiv:
• PNL atacă la CCR legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Inițiativa a fost transformată de coaliția PSD-ALDE într-o lege de scoatere din închisoare a celor condamnați pentru infracțiuni asimilate corupției.
• Biroul Executiv al PNL l-a mandatat pe președintele Comisiei de apărare din Senat, Marcel Vela, să convoace ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru audieri pe tema recrudescenței infracționalității provocată de guvernele PSD-ALDE. Cetățeanul român nu poate să se mai simtă în siguranță în spațiile publice.
• PNL a convocat-o la audiere în Comisia de cultură din Camera Deputaților pe Doina Gradea, directorul general al TVR pentru a explica derapajul împotriva jurnaliștilor de la postul public de televiziune.
• Europarlamentarul Siegfried Mureşan s-a alăturat PNL, fiind unul dintre cei mai eficienți europarlamentari din partea României, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, raportor pentru bugetul Uniunii Europene.

 

 

 

Ludovic Orban, președintele PNL și Joseph Daul, președintele PPE – declarații de presă

 

 Lucian Bode, deputat PNL:

„Interesul PSD nu este îndreptat spre dezvoltarea infrastructurii de transport a României, ci spre plasarea unor personaje loiale în structuri-cheie de conducere din zona transporturilor. PSD l-a reevaluat pe Narcis Neaga, fostul șef de la CNADNR din guvernarea Ponta și unul dintre responsabilii de prăbușirea unei porțiuni din autostrada Orăștie-Sibiu, oferindu-i șefia Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. Cu un asemenea istoric, am mari îndoieli că domnul Neaga se califică pentru această funcție, destinul proiectelor mari de infrastructură din România fiind pecetluit: dezastru și haos pe toată linia.”

Ludovic Orban, președintele #PNL, declarații la finalul reuniunii Biroului Executiv:

• PNL salută decizia CCR prin care a declarat neconstituțional demersul de constituire a Comisiei de anchetă a SPP. Din nou, la a 12-a sesizare, CCR ne dă dreptate în bătălia cu PSD.
• PNL atrage atenția asupra faptului că din nou ministrul Muncii și Guvernul au mințit în privința Pilonului 2 de pensii! Olguța Vasilescu a declarat în repetate rânduri că prin scăderea procentului din contribuții pentru Pilonul 2 de pensii de la 5,1% la 3,75% nu va scădea contribuția pentru nicio pensie.
• Azi vedem că PSD – ALDE reduc cu 20-30% pensia la care are dreptul orice angajat aflat astăzi în muncă, cu vârsta până la 45 de ani. Mai precis, PSD-ALDE taie pensiile viitoare ale actualilor angajați.
• PNL va cere în fiecare ședință a Parlamentului introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final a OUG 82/2017, deoarece PNL va ataca la CCR acest act normativ.
• Ceea ce face PSD-ALDE în privința OUG 82/2017 este inadmisibil, să țină în sertar această ordonanță doar cu scopul de a ne împiedica să atacăm la CCR acest act normativ care reprezintă un furt din dreptul populației active de a beneficia de pensie.
• Biroul Executiv a adoptat textul moțiunii simple pe care PNL o va înainta în Senat împotriva ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb. Situația absorbției fondurilor europene riscă să se transforme într-o tragedie pentru România!

Cătălin Predoiu, deputat PNL:

„Să ne gândim cu recunoștință la eroii noștri din Sfatul Țării care, în 27 Martie 1918, au hotărât Unirea în numele fraților noștri români de peste Prut. Mulți dintre ei au fost martirizați ulterior de puterea sovietelor, după ce România Mare a fost dezmembrată și țara acoperită de bolșevism, după cum puteți citi mai jos. În 1991, am fi putut reface această unire, dacă Bucureștiul ar fi avut puțin curaj. Rămâne o datorie pentru generațiile de astăzi, să convingă și să poată înfăptui Marea Unire.
Și tot astăzi, creștinii ortodocși sărbătorim Buna Vestire. Tuturor celor care simțim românește și creștinește, tuturor celor care cred în România, indiferent de limba și credința lor, gânduri bune! Doamne ajută!

Membri ai Sfatului Țării, care au votat unirea cu România, uciși de NKVD:

Teodor Uncu (n. 1881, com. Isacova, jud. Orhei – † 22.XI.1940, penitenciarul din Chișinău)
Teodor Cojuhari (n. 3.V.1879, or. Chișinău – † 23.I.1941, penitenciarul din Chișinău)
Teodor Neaga (n. 8.III.1880, com. Suruceni, jud. Chișinău – † 6.XII.1941, Gulag, Penza, Rusia)
Vladimir Bodescu (n. 4.III.1868, com. Durlești, jud. Chișinău – † 28.XI.1941, Gulag, penitenciarul nr. 4 din or. Cistopol, RASS Tătară)
Ion Ignatiuc (n. 15.II.1893, com. Prepelița, jud. Bălți – † 26.I.1943, Gulag, RASS Tătară)
Pantelimon Sinadino (27.VII.1875, Chișinău – † Gulag, URSS, ?)
Constantin Bivol (n. 10.III.1885, com. Costești, jud. Chișinău – † 12.III.1942, Gulag, penitenciarul nr. 4 din or. Cistopol, RASS Tătară)
Emanuil Cotelli (n. 25.I.1883, com. Zgărdești, jud. Bălți – † 18.II.1943, Gulag, penitenciarul nr. 5 din or. Sverdlovsk, URSS)
Luca Știrbeț (n. 7.II.1889, com. Cărpineni, jud. Chișinău – † 15.III.1942, Gulag, penitenciarul nr. 4 din or. Cistopol, RASS Tătară)
Alexandru Baltaga (n. 14.IV.1861, com. Lozova, jud. Chișinău – † 7.VIII.1941, Gulag, or. Kazan, RASS Tătară)
Nicolae Secară (n. 19.V.1894, com. Rudi, jud. Soroca – † 24.II.1942, Gulag, Penza, Rusia)
Grigore Turcuman (n. 20.X.1890, com. Tătărăuca Noua, jud. Soroca – † 28.V.1942, Gulag, Penza, Rusia)
Ștefan Botnariuc (n. 26.X.1875, com. Bălan, jud. Bălți – † 22.VIII.1941, Gulag, Penza, Rusia).”

 

Marea Adunare Centenară. 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. 

Evenimentul „Marea Adunare Centenară” este organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Românească. La 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

 

Urmăriți în direct Marea Adunare Centenară

Urmăriți în direct Marea Adunare Centenară⚠️Mulțumim de SHARE și LIKE!

Gepostet von Privesc.Eu am Sonntag, 25. März 2018

 

Florin Roman, deputat PNL:

În urma adoptării ordonanței 90, am observat că Alianța toxică PSD-ALDE a mai furat o jumătate de miliard de euro din bugetele autorităților locale. Practic, obligă președinții de consilii județene și primarii să taie 10% din banii pentru investiții și să-i transfere către partea de protecție socială.

Mai mult, s-a pierdut- după modelul Bechtel- contractul referitor la monumentul Unității Naționale de la Alba Iulia. Ministerul Culturii a reușit performanța să piardă contractul de jurizare pentru proiectele necesare acestui monument. De trei luni de la votarea în Parlament a legii monumentului Unității Naționale, nu au semnat contractul, iar proiectul nu poate fi început.

 

Declaratii de presa ale deputatului PNL Florin Roman- 21 martie 2018

Florin Roman, deputat PNL: • În urma adoptării ordonanței 90, am observat că Alianța toxică PSD-ALDE a mai furat o jumătate de miliard de euro din bugetele autorităților locale. Practic, obligă președinții de consilii județene și primarii să taie 10% din banii pentru investiții și să-i transfere către partea de protecție socială. • Mai mult, s-a pierdut- după modelul Bechtel- contractul referitor la monumentul Unității Naționale de la Alba Iulia. Ministerul Culturii a reușit performanța să piardă contractul de jurizare pentru proiectele necesare acestui monument. De trei luni de la votarea în Parlament a legii monumentului Unității Naționale, nu au semnat contractul, iar proiectul nu poate fi început.

Gepostet von Partidul Naţional Liberal am Mittwoch, 21. März 2018

 

 

Ionel Danca, Purtător de cuvânt al #PNL:

” Legile Justiţiei, întoarse de PNL în Parlament după sesizarea la CCR, vor fi atacate din nou de PNL la CCR. Legea liceului maghiar a fost respinsă de CCR tot la sesizarea PNL pentru că încalca prevederile constituţionale şi nu are nicio legatură cu drepturile minorităţilor. Tot astăzi, superimunitatea judecătorilor CCR a fost respinsă chiar de CCR din nou la sesizarea PNL. Parţial a fost admisă de către CCR şi sesizarea PNL cu privire la Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Şi dacă tot suntem la CCR, să mai amintim şi de blocarea la CCR de către PNL a modificărilor la OUG 109 care făceau din companiile de stat puşculitele de partid ale PSD şi ALDE. Mai aşteapta la rând legile de adoptare a OUG 79, OUG 82, Editura unică de stat şi altele. PNL se bate cu toate instrumentele parlamentare şi constituţionale împotriva majoritaţii PSD – ALDE şi câştigă bătălii importante pentru o Românie normală. Asta înseamna opoziţie deşteaptă: Cupsa IoanAndronache GabrielIulia ScânteiCătălin PredoiuAlina GorghiuDaniel Fenechiu şi toti juriştii PNL”

.

 

Raluca Turcan, Prim-Vicepresedinte PNL:

„Liviu Dragnea nu îi permite Prim-ministrului Viorica Dăncilă să vină să le vorbească românilor de la tribuna Parlamentului.
Cererea PNL a fost simplă: “Cu permisiunea domnului Liviu Dragnea, Premierul României, Viorica Dăncilă, să le explice românilor unde sunt banii din creșterea economică.”Creștere cu care PSD- ALDE se laudă necontenit.
Permisiunea nu a venit.
Îi atragem atenția domnului Liviu Dragnea să abandoneze unicul scop pe care îl are și anume să își spele dosarul de corupție și să se concentreze pe problemele reale ale românilor, să vină și domnia sa la tribuna Parlamentului, dar în special să îi permită omului pe care l-a pus în fruntea Guvernului, să vină și să prezinte cifre și situații astfel încât românii să anticipeze ce urmează să li se întâmple zilele următoare.”

 

 Ludovic Orban, președintele PNL: 

„Vreau să fac câteva clarificări referitoare la proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru primari:
1. În poza atașată acestui mesaj puteți vedea că, astăzi, niciun parlamentar PNL nu se află printre inițiatorii acestei propuneri legislative.
2. PNL va vota împotriva acestui proiect legislativ.
3. PNL susține principiul contributivității pentru acordarea pensiei.
4. PNL susține și va vota ELIMINAREA TUTUROR PENSIILOR SPECIALE, mai puțin pensiile de serviciu ale militarilor și magistraților.
5. PNL este singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari, funcționari parlamentari, primari și alții.
Celor care încearcă cu tot dinadinsul discreditarea noastră promovând tot felul de știri false despre poziția oficială a Partidului Național Liberal (votată și adoptată în unanimitate în forurile noastre de conducere), le transmit că nu vor reuși.
Nu ne puteți discredita cu minciuni și deformări grosolane ale realității. Nu defrișăm și nu susținem pensii speciale.
Nu mai desconsiderați capacitatea oamenilor de a trage propriile concluzii!
Minciuna are picioare scurte, iar oamenii v-au învățat jocul deja.

Pentru cine nu a înțeles încă, repet ceva ce am mai scris în urmă cu două săptămâni: Nu există serviciu mai mare pentru PSD decât atacarea sistematică a Partidului Național Liberal, cel mai puternic opozant și singurul partid care are forță să învingă Ciuma Roșie.”

 

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL:

Declarații de presă pe tema protestelor medicilor și a haosului din sistemul sanitar.

 

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, declarații de presă pe tema protestelor medicilor și a haosului din sistemul sanitar.

Gepostet von Partidul Naţional Liberal am Dienstag, 20. März 2018

 

Dezbatere PNL cu privire la necesitatea predictibilitatii politicilor de stabilire a salariului minim in Romania prin eliminarea influentei politice.

Dezbatere PNL – 20 martie 2018

Dezbatere PNL cu privire la necesitatea predictibilitatii politicilor de stabilire a salariului minim in Romania prin eliminarea influentei politice.

Gepostet von Partidul Naţional Liberal am Dienstag, 20. März 2018

 

Florica Chereches, deputat PNL:

„PSD+ALDE vor să transforme Editura Didactică și Pedagogică din Regie Autonomă, în Societate pe Acțiuni, și să-i dea pe mână, toată producția de manuale din România.

Într-o Românie anormală, cea mai neperformantă editură, cu o cotă de piață de doar 4% în condițiile unei competiții reale, va deține monopolul asupra unei industrii de 15 milioane de euro, încălcând flagrant legea concurenței.

Într-o Românie normală, EDP ar fi fost declarată falimentară, iar statul ar fi elaborat norme și ar fi creat condiții ca această industrie să funcționeze pe principiile unei piețe libere.
Ce dorește PSD? Să dețină controlul și asupra educației copiiilor noștri.
De ce? „Pentru că pot!”
#PSDNuERomânia

 

 

 

Raluca Turcan, Prim-Vicepresedinte PNL :

„Care este graba? Să fie scos Președintele României din procedura de numire a procurorilor și judecătorilor! Acesta este primul pas. Urmează apoi numirea unor magistrați politici, albirea dosarelor conducătorilor PSD-ALDE, controlul politic al justiției și folosirea acesteia impotriva celor incomozi.”

Care este graba?

Care este graba? Să fie scos Președintele României din procedura de numire a procurorilor și judecătorilor! Acesta este primul pas. Urmează apoi numirea unor magistrați politici, albirea dosarelor conducătorilor PSD-ALDE, controlul politic al justiției și folosirea acesteia impotriva celor incomozi.

Gepostet von Raluca Turcan am Montag, 19. März 2018

 

Ludovic Orban, președintele PNL:

„După cum bine ştiţi am fost atacat de preşedintele UDMR, ba chiar am fost avertizat că, dacă depunem sesizare la CCR, nu ştiu ce o să se întâmple şi cum o să fie relaţiile dintre PNL şi UDMR. Eu am spus că noi nu atacăm la CCR din motive de natură etnică, ci atacăm din motive de natură constituţională şi legală. Iată că astăzi CCR ne dă dreptate. Aşteptăm să vedem şi motivarea şi eu cred că am făcut un lucru bun pentru că am făcut această sesizare, pentru că de fapt am semnalat elementele de neconstituţionalitate din această lege, iar CCR ne-a dat dreptate. Aş aştepta ca domnul Kelemen Hunor să-şi ceară scuze, dar mă îndoiesc că o va face”.

 

www.agerpres.ro

 

Sursa:www.facebook.com/pnl.ro